Echt voor Ridderkerk

Raadsvergadering 10 december 2020

Er stonden diverse punten op de agenda. Hierbij zoomen wij alvast in op het agendapunt Aardgasvrije wijken.

Wat Cora van Vliet en Jim Kloos van Echt voor Ridderkerk betreft, kan het voorstel van “Aardgasvrije wijken” regelrecht de prullenbak in, omdat het geen antwoord geeft op de vraag …lieve zoete Gerritje, wie gaat dat betalen…?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Ridderkerk heeft ruim 20.000 woningen en de verwachte kosten zijn € 20.000 per woning. In totaal dus
€ 400.000.000 tegen het prijspeil van nu
.

Nog wat andere aandachtspunten:

  • Nederland heeft meer dan genoeg gas de komende decennia. Aardgas,  vloeibaar gas, biogas (nota bene met een fabriek straks in Nieuw Reijerwaard) en waterstofgas.
  • Bolnes als eerste? Laat Wooncompas in haar huurwoningen dit jaar van blokverwarming naar individuele gasketels (per woning dus) zijn overgegaan. Gaan ze echt aan kapitaalvernietiging doen?
  • Warm water net. Het Rotterdamse warmwaternet bedrijf is zo goed als failliet. Miljoenenverliezen dus jaar in jaar uit. En die na 2022 als economische kostprijs op het bordje van onder meer Ridderkerk leggen?
  • Ongetwijfeld staan de landelijke verkiezingen in 2021 mede in het teken van de Klimaatwet 2.0. Eens kijken hoe de kiezer daarop reageert!
  • Omstreeks  30 gemeenten hebben al gezegd geen medewerking te verlenen aan deze opgave. Waarom staan wij als Ridderkerk dan wel vooraan in de rij?

Wat Echt voor Ridderkerk mede tegen de borst stuit, is het gezegde van het college, dat vroeger of later toch enige dwang opgelegd moet gaan worden om dit doel te bereiken. Voor ons onacceptabel.

Samengevat: het heeft een hoog, idealistisch, op termijn zelf dwangmatig karakter. Wie gaat dat dus allemaal betalen lieve zoete Gerritje? Pas als het college daarop een antwoord heeft, kunnen wij nog eens kijken of het wat voor Ridderkerk is op basis van vrijwilligheid.

Nawoord I (20 december 2020):                                                    
            In de tweede gespreksronde in de Gemeenteraad hebben wij duidelijk aangegeven, dat op basis van de huidige informatie wij geen oordeel kunnen vormen. Daarom vinden wij het onbegrijpelijk dat alle Ridderkerkse partijen deze warmtevisie hebben ondersteund, dus afgezien van hun mitsen en maren het college het groene licht hebben gegeven verder te gaan met de visie voor een aardgasvrij Ridderkerk.

De kiezer in Ridderkerk weet nu wel waar hij aan toe is

Nawoord II (20 december 2020):                                                                                                                                                           Arie Ouwens, columnist in het Ridderkerks Dagblad, schreef hierover op 21 december, 2020 het navolgende, waarin EvR zich in kan herkennen:

Des te bevreemdender is het dat de gemeenteraad, op het duo van Echt voor Ridderkerk, Kloos en van Vliet, na, met de Warmtevisie Ridderkerk instemde. Je zou verwachten dat met zoveel onzekerheid over de kosten en de subsidies, de gemeenteraad hierover eerst meer duidelijkheid zou willen voordat het instemt met dit plan.

Het is te hopen dat de wal het schip nog kan keren zodra de stuurman een stuurfout maakt.

Delen

Ga naar de inhoud