Echt voor Ridderkerk

Ridderkerk aardgasvrij?

Ridderkerk aardgasvrij?

Nou even nog niet!

Wat moet je nu zeggen bij die inspraakavonden over aardgasvrij Ridderkerk? Want ú mag zeggen hoe Ridderkerk aardgasvrij moet worden. Met de nadruk op moet: u heeft (gedwongen door uw overheid) geen andere keus. Of eist u, dat gas moet blijven bestaan? Misschien wordt het tijd voor een pro-gas comité?

Even terug naar af. Op basis van ‘Parijs 2015 afspraken’ en het Nederlandse klimaatakkoord (dictatoriaal opgelegd door uw regering na de verkiezingen van 2017) moet Nederland CO2 gaan reduceren. De regering heeft hiervoor onder andere Regionale Energie Strategie (hierna RES) commissies in het leven geroepen. In Zuid-Holland is dit een groep van 23 samenwerkende gemeentes. Hierin zitten deskundigen, die gaan bepalen welke doelen in welke gemeente(n) gerealiseerd moeten gaan worden. En hoe.

Voor de inwoners van Ridderkerk is het eerste doel aardgasvrij in 2050. Dat klinkt ver weg, maar in 2030 zou al een tweetal wijken van Ridderkerk aardgasvrij dienen te zijn. Bolnes? Slikkerveer? Wie zal het zeggen?

Maar minder of geen gas betekent (veel) meer elektriciteit. Immers cv-ketels en gasfornuizen dienen te worden vervangen door apparatuur die die elektriciteit gebruiken. Dus zowel landelijk als lokaal gezien is er veel meer elektriciteit nodig. Er worden berekeningen gemaakt voor hoeveel meer. Men maakt schattingen en de combinatie schattingen + overheid: daar hebben velen geen positieve gedachten over. Zeker niet als er geen ervaring-cijfers beschikbaar zijn.

Ook wordt er gedacht aan warmtenetten. Aansluiten bij die van Rotterdam? Tja, als je van monopolisten houdt (er is geen concurrentie) dan weet u bij voorbaat, dat u teveel gaat betalen. En in Rotterdam worden momenteel (soms ook geheime) gemeenteraadsvergaderingen gehouden om dit verliesgevende project in de lucht te houden. Waarom die geheimzinnigheid? Democratie is toch een transparante overheid?

Terug naar de kop. Echt voor Ridderkerk houdt niet van dwang. Ook politieke ideeën om de huidige gas-leverplicht op te heffen, wijzen wij af. Vooralsnog is er genoeg gas (natuurgas/vloeibaar gas/waterstofgas).

Bovendien weet niemand wat dat allemaal moet gaan kosten. Wie wat gaat betalen uit ook uw portemonnee.

Echt voor Ridderkerk heeft natuurlijk geen bezwaar als u op vrijwillige basis van het aardgas af wilt. Op zich best een duurzaam idee.

Echt voor Ridderkerk zegt: zonder dat wij de kosten kennen, gaan wij geen enkel tussenvoorstel omarmen. Ook moet er elektriciteitszekerheid komen, dus geen mogelijke elektriciteitsarmoede.

En u? Laat u over zich heen lopen? Of vindt u dat aardgas gewoon moet blijven bestaan in welke vorm dan ook? U bent nu aan zet. Wij kiezen voor duidelijkheid vooraf zonder ideologische prietpraat en mogelijk een forse rekening achteraf.
Vragen? Opmerkingen? Meedenken? De raadsleden Cora van Vliet en Jim Kloos staan voor u klaar.

Delen

Ga naar de inhoud